Den dag Alexandria brænder …

[Papir vs. PDF]
Lænestolsrollespil har netop anbefalet Lady Blackbird-rollespillet der kan hentes gratis i PDF. Det havde jeg selvfølgelig allerede gjort, men som med så meget anden digital læsning havde jeg ikke fået det læst. Efter at have testspillet Johs’ Remember the Amazons der benytter en af ideerne derfra og hørt podcasten skal jeg nok få det gjort – det er jo ikke mange sider. Anyways, det var bare en indledning for at sige noget om PDF’er.

Jeg er gået rimelig meget amok med at købe rollespil det seneste halve år, og jeg køber fysiske bøger. Jeg er nærmest voksen og har mine egne lommepenge og alt muligt, så en del af grunden er, Fordi jeg kan. Men jeg har også købt shitloads af PDF-rollespil i „de mellemliggende år“ hvor jeg ikke var så aktiv, bare for at følge lidt med, og prisen er jo ofte noget rarere. Diverse Bundles of Holding, fx Warhammer 1st og 2nd edition og The One Ring, har været ren gavebod. Det er også en god anledning til at støtte et lille indieprojekt på Kickstarter uden at føle sig forpligtet til at bruge det. (Sidespor: Og jeg kan så ærgre mig over at jeg har været væk fra miljøet/markedet på et uheldigt tidspunkt, for jeg har jo misset en masse Kickstartere, fx Kult, Symbaroum, Shadow of the Demon Lord, Vampire, LexOccultum, Bluebeard’s Bride osv.).

IMG_6913
Bookhound … (men til mit forsvar inkluderer det altså også brugtkøb og gaver).

Men sådan helt objektivt, udbytte kontra pris, så er jeg simpelthen kommet frem til at papirbøgerne har et større afkast for mig. Alene bevidstheden om at jeg har den: Bogen optager  simpelthen en større plads i min hjerne når jeg med mellemrum kan se den ud af øjenkrogen. Dertil kommer glæden ved at kunne vise den frem, dele og snakke. Og ikke mindst: Jeg har aldrig kørt noget fra min iPad. Det kommer ikke til at ske. Hvis det skal realiseres i spil, skal jeg kunne bladre og fornemme og pege – alene det burde egentlig være lakmustesten for om det er værd at bruge penge på. Nå ja, og så bare det fysiske pap og papir mellem hænderne, duften af ny bog. Det er en væsentlig del af det at retfærdige prisen. Jeg synes der i dag bliver produceret virkelig flotte, gennemførte bøger, og selvom 400+ kroner er en del penge, så synes jeg ikke det er optrækkeri (hurra for mentaløkonomi!). Helt pragmatisk har jeg også konstateret at priserne i de danske spilbutikker matcher (eller slår) de fleste netbutikker. (Full disclosure: jeg har købt de nye Warhammer-bøger hos Cubicle 7 – prisen er omtrent den samme når moms og forsendelse er kommet på, men så havde jeg PDF’erne allerede inden de gik i trykken, og med de sindssyge forsinkelser de kører med (næsten et år på Starter Set!), har det været det rigtigte valg). Noget andet er så at der næsten altid følger en PDF med hvis man køber en bog (spørg efter Bits & Mortar), og e-format er noget lettere at bruge som godnatlæsning eller på farten, så det giver stadig god mening som supplement til en bog.

Screenshot 2019-02-12 at 16.32.15
DriveThru RPG er blevet hoveddistributør af rollespils-PDF’er.

Overvejelserne blev også aktualiseret af mine seneste anmeldelser: Jeg købte The Enemy Within (3rd. ed.) der er stort set ubrugeligt i PDF-form (det endte jeg med at købe igen i fysisk format, brugt), foruden gode produkter som Eternal Lies, Bookhounds of London og Blades in the Dark. Og selvom jeg nu fortryder ikke at eje de fysiske kopier, kan jeg ikke få mig selv til at købe dem fordi jeg allerede har betalt én gang. Der er simpelthen kommet dummeskat på, argh. (Omvendt kan jeg så glæde mig over ikke at have betalt „fuld pris“ for Dreamhounds of Paris).

Min seneste taktik er at købe regelbogen og så supplere med en PDF eller to, evt. i omvendt rækkefølge. Fx tog jeg temperaturen på det lækre LexOccultum med et scenarie til 60 kroner inden jeg begyndte at spare op til de to dyre grundbøger, og nu hvor jeg endelig har fået investeret i The One Ring, kan jeg for alvor få glæde af mine Bundle-køb. Så der er plads til begge dele.

Hvad gør du?

(PS: Alexandria har det fint).

16 thoughts on “Den dag Alexandria brænder …

 1. Thais Munk februar 13, 2019 / 2:17 pm

  Jeg modtog Lex Occultum her for et stykke tid siden, men har ikke fået anmeldt det endnu. Så den kommer inden for et stykke tid. 😀

  Liked by 1 person

  • Thomas Munkholt februar 13, 2019 / 2:21 pm

   Cool. Og nu ved du så også hvem du kan sælge det til hvis ikke det er noget 🙂

   Liked by 1 person

   • Thais Munk februar 13, 2019 / 2:35 pm

    Helt sikkert!

    Jeg har dog en plan om en pulpet slægtskrønike med udgangspunkt i Store Nordiske Krig (hvilket naturligvis ikke har noget at gøre med at jeg synes det kunne være sjovt at spille Tordensskold som NPC). 😀

    Liked by 1 person

   • Thomas Munkholt februar 13, 2019 / 2:38 pm

    Ubel Staal, som jeg købte, udspiller sig i 1743 … sjovt nok samme år som frimureriet kom til Danmark … *prikker på snuden*

    Like

   • Thais Munk februar 14, 2019 / 11:20 pm

    Heh. Nu fik jeg skrevet min anmeldelse og du er vist velkommen til at kontakte mig hvis det er at du stadigvæk er interesseret 😀

    Liked by 1 person

   • Thomas Munkholt februar 14, 2019 / 11:44 pm

    Slet ikke nok Sur-Mand-På-Blogfeed til at skræmme mig 🙂 Men send en mail hvis du vil sælge. Så ændrer jeg mit pledge, og måske kan vi koordinere monstermanualer.

    Liked by 1 person

 2. johsbusted februar 13, 2019 / 2:52 pm

  Jeg kan bedre lide bøger. Især grundbøger, men jeg har ofte brugt pdf’er, når jeg skal læse op til en kampagne. Undervejs, i spil, er det 1000 gange lettere og federe med fysiske bøger.

  Udfordringen for mig er, at der er grænser for hvor mange rollespilsbøger jeg har (lyst til at have) plads til. Det ville hjælpe på det for mig, hvis det ikke var fordi rollespilsbøger var så grimme. Mine muligheder for at læse dem digitalt er blevet begrænset af at min iPad ikke rigtig længere vil lade op.

  Liked by 1 person

  • Thomas Munkholt februar 13, 2019 / 2:57 pm

   Jeg er også allerede ved at overveje hvad jeg skal sælge videre, også inden det er spillet – det er selvfølgelig lidt åndssvagt, men ja, plads.

   Like

 3. Thomas Jakobsen februar 13, 2019 / 8:11 pm

  Plads er afgørende for mig. Men pris betyder nu også ret meget, hvis jeg skal være helt ærlig.
  Men jeg har allerede to store reoler fyldt med rollespilsbøger, og jeg har flere gange måtte smide ud (nogle gange sælge, hvis der var købere), for at få plads til nykøb. Så plads er det afgørende argument.
  Nu til dags køber jeg kun fysisk, hvis det er noget jeg virkelig gerne vil have. PDF kan sagtens bruges til de bøger, som jeg bare vil læse lidt i for at få inspiration. PDF er også ret praktisk, da de er nemme at tage med rundt på en iPad.
  Men fysiske bøger får jeg også læst mere i, og kan bedre lide at læse. Og de er også meget nemmere/hurtigere at bladre rundt i/slå ting op mens man spiller.
  Og så er jeg ret misundelig på Lex Occultum. Skulle nok være hoppet med der i stedet for Trudvang….

  Liked by 1 person

 4. Morten Greis februar 13, 2019 / 10:27 pm

  Thais! Kom så i gang med en anmeldelse! Jeg vil vide, om det er fedt eller ej! 😀

  Jeg foretrækker at læse og spille med de fysiske bøger, men jeg supplerer gerne med PDF’er, som er rare, når specifikke formuleringer og referencer skal bruges.
  Jeg har haft købt nogle humble bundles og diverse indie-rollespil, men holdt op, da de ligger ulæste hen, hvorfor jeg heller ikke backer en kickstarter kun for PDFen.
  Nogle rollespil køber jeg blot for at bladre i og læse, men som oftest også med en forventning om en dag at komme til at spille det. Derfor kommer jeg vist aldrig til at læse og studere rollespillet The Invisible Sun.

  Liked by 2 people

 5. Morten Greis februar 13, 2019 / 10:33 pm

  Med interessen for LexOccultum har nogle af jer så overvejet den nye kickstarter for spillet (hvor man kan tilkøbe grundbøgerne)?

  Liked by 1 person

  • Thomas Munkholt februar 13, 2019 / 11:06 pm

   Hmmm … onde mand. Onde, flinke mand.

   PS: Det giver også Thais en deadline for den anmeldelse 😀

   Liked by 2 people

   • johsbusted februar 14, 2019 / 11:22 pm

    Og det er under 800 dkk, hvis jeg regner rigtigt. Det er faktisk ikke så galt.
    Men det ville være, hvad?, 5-6 flere grimme bøger. Det er der virkelig ikke plads til.

    Like

   • Thomas Munkholt februar 14, 2019 / 11:39 pm

    782,- (plus porto på ca. 100,-) for den ny bog plus de “gamle” (jeg snuppede Roi de Rats og Ubel Staal med). De er rigtig gode, de der svenske Mickey Mouse-dollars. Men du er velkommen til at låne mine til den tid.

    Liked by 1 person

  • Thomas Jakobsen februar 14, 2019 / 9:40 pm

   Uhh… det lyder fristende. Kan dog ikke lige gennemskue om de core bøger man får med er fysisk eller pdf..

   Like

   • Thomas Munkholt februar 14, 2019 / 9:58 pm

    Næh, det har de faktisk ikke skrevet eksplicit, nu du siger det. Men tjekker man prisen (“Total: 1564 SEK”) i RiotShop, er det prisen for fysiske kopier. Jeg er, big surprise, sprunget på.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s