Warhammers helte

[Warhammer – pregens og signaturer]
Jeg sidder og skriver på et længere indlæg om stemningen i den nye iteration af Warhammer-settingen, og en ting der springer i øjnene, er de tilbagevendede helte der optræder på forsider, i illustrationer eller som pregens. Det er noget man har set før i Warhammer, så her er et lille tilbageblik (det er givetvis ikke dækkende). (Klik videre til større version af billederne).

WFRP1: Critical Hits & Misses

Screenshot 2019-04-26 at 11.56.33
© John Sibbick

På grundbogens legendariske omslag (1986) ser vi en ranger, en troll-slayer, en ridder og en troldmand. De optræder også i novellen The Dark Beneath the World (af William King, antolgien Red Thirst) der er udgivet nogle år senere (1990) og gentænker forsiden som Gotrek (fra Gotrek og Felix-fame) sammen med Aldebrand (Fiery Heart-tempelridder), Zauberlich (troldmand) og Jules (bretonnisk spejder). Originalen var således præget af den tids Warhammer Battle, og først med novellens historieomskrivning bliver det tænkt ind i en ramme der mere ligner det vi forstår ved Warhammer (tyskklingende navne, en specifik ridderorden, Bretonnia). Det omslag kunne man godt have malket mere, men det kommer vi så tilbage til …

Grundbogen har derudover fire pregens til introscenariet, The Oldenhaller Contract: Bianca (wood elf, wizard’s apprentice), Jodri (dwarf, troll-slayer), Mellory (hunter), Soho (halfling, burglar). Det er meget generiske eventyrkarrierer og ikke specielt germanskklingende. De er da heller aldrig blevet brugt igen.

Så er der lidt mere kød på pregens i The Enemy Within: Harbull Furfoot (halfling, herbalist), Wanda Weltschmertz (wizard’s apprentice), Johann „Rowlocks“ Dassbüt (boatman), Werner „Pickaxe“ Murrmann (labourer), Kirsten Krank (thief) og Malmir Giluviel (elf, minstrel). De var oprindeligt også med i Shadows over Bögenhafen (nu med 1 Advancement!), men i genoptryk/PDF-udgaven er de to slået sammen. De er også specielle ved at kampagnen (i starten) kom med konkrete forslag til hvordan de kunne skifte karriere og finde læremestre. (Da vi spillede i sin tid, fik både Harbull og Werner en rolle i gruppen). En vigtig detalje er at Citadel også udsendte disse pregens som blyfigurer!

Harbull som pregen og i et lille undtagelsesvist call-back fra Power Behind the Throne.
© hhv. Tony Ackland og Martin McKenna

I kampagnens to sidste afsnit benytter illustratorerne det jeg har set kaldet signaturkaraterer (eller ikoniske karakterer): De samme figurer der går igen i tegningerne (Wayne Reynolds’ arbejde på Pathfinder er et godt eksempel).

Something Rotten in Kislev udmærker sig ved at være illustreret af Martin McKenna og Paul Bonner der begge benytter de samme karakterer: en halfling punker (okay, nok nærmere en kvindelig dværg), en kislevit-ranger, en barbar, en livstræt troldmand, en Verena-præst, og … vist nok endnu en kislevit? I Empire in Flames er de skiftet ud med en dværgekriger, en elver, en troldmand, og en (Sigmar?)ridder i panser (illustreret af Colin Howard). Meget mere generiske og ikke specielt godt tegnet, så selvom ideen var udmærket, løb den ud i sandet. Lidt ligesom kampagnen.

Nogle af Kislevs signaturkarakterer i hhv. Bonners og McKennas streg
(dværgen og troldmanden går igen).

Hogshead udgav The Dying of the Light der som det første (tror jeg?) kom med pregens (i tredje karriere!) der samtidig optrådte i illustrationerne. Der er andre eksempler på pregens, fx Doomstones, men de er ikke så interessante fordi de ikke ellers bliver brugt til noget.

WFRP2 og 3: Fnah …

Screenshot 2019-04-26 at 12.08.55
© Geoff Taylor

På forsiden af andenudgavens grundbog har vi en troll-slayer, en Sigmar-krigerpræst, en riddertype, en ildtroldmand og en sej veteran. Motivet spiller lidt på originalen, men er meget mere storslået og krigerisk, et gennemgående træk ved andenudgaven, med tydelige referencer til det warhammerske … men alligevel også lidt generisk, for hvor mange unkke ildtroldmænd der alle sammen ligner hinanden, er der ikke?

Tredjeudgaven kører videre med ildtroldmænd, men enhver sammenhæng og udvikling af karakterer er væk – illustrationerne er helt afhængige af hvad de har kunnet genbruge andetsteds fra.

WFRP4: På eventyr med gutterne

Det nyeste omslag introducerer fire ud af de seks signaturkarakterer i en komposition der tydeligt skal genkalde den oprindelige udgave, men nu med endnu mere Warhammer: Fra en dungeon er vi kommet til en skummel by, WH Battle-orker/goblins er udskiftet med skaven, den mystiske ogre der ikke ellers ligner noget i WFRP er nu en rat-ogre, og karaktererne er tydeligt warhammerske. De går så igen inde i bogen. Både i illustrationer, men også i eksempler og bokse, og igen på Cubicle 7’s hjemmeside. Det er noget jeg kommer mere ind på i det længere indlæg, men den nye udgave gør meget ud af illustrere situationer med handling og personer i centrum, så det giver rigtig god mening at føje yderligere identifikation til ved at gøre det personligt. Faktisk er der gennem bogen ligefrem en fornemmelse af progression, som om deres eventyr blivere vildere og farligere. Det skal dog understreges at der også er illustrationer hvor de ikke er med.

Screenshot 2019-04-26 at 12.38.00

Fra grundbogen. Elverens spiller er tilsyneladende tit fraværende, for hans karakterer er klart den man ser mindst til.
© Sam Manley (?)

Eventyrerne er: Salundra von Drakenburg (soldier), Gunnar Hrolfsson (dværg, troll-slayer), Molrella „Mollie“ Brandysnap (halfling, thief), Ferdinand Gruber (amethyst wizard), Amris Emberfell (high elf, merchant) og Else Sigloben (witch hunter).

Vi møder dem igen på forsiden af Starter Set, få øjeblikke inden grundbogens actionsekvens – et fint spil på produktets funktion. Starter Set benytter også signaturerne indeni, og de kommer med lækre fold-ud character-sheets i farver og baggrundshistorier, og en plot-ide for hver af dem til spillederen. Så her er ideen om en repræsentativ gruppe helte virkelig gennemført.

Den nye grundbog er et call-back til originalen, nu med endnu mere Warhammer-feel.
Starter Set leger videre med ideen og er sat kort forinden bagholdet!
© hhv. Wayne Reynolds og Ralph Horsley

Et par af karaktererne (selvfølgelig også troldedræberen) optræder også på forsiden til Rough Nights & Hard Days, men dog ikke indeni. Den første forside til genudgivelsen af The Enemy Within, Empire in Shadows, benytter faktisk også et par af de samme karakterer. Der skulle også være pregens med i den bog, men jeg er usikker på om det så (igen) er WFRP4’s signaturer (hvilket forsiden tyder på), eller nogle andre (hvilket jeg lidt håber, for nu har vi fået de andre i Starter Set).

Det er i hvert fald en stil vi helt sikkert kommer til at se præge C7’s udgivelser.

Hvoraf vi kan udlede …? Tja, ikke så meget – jeg syntes bare det var sjovt. Jo, måske at troll-slayers er den mest repræsentative Warhammer-karakter – i hård konkurrence med troldmanden. (Men hvorfor har vi ikke set en rottefænger?)

One thought on “Warhammers helte

  1. Thais Munk april 26, 2019 / 3:40 pm

    Præcis, send flere rottefængere! Jeg havde ikke set de figurer før nu.

    Men ja, det er sjovt ift at den første forside bliver refereret af King senere.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s